Publicerad 2011-11-16 11:03:15 i Gravid med lillasyster<3,

- 97 dagar kvar, vecka 26+0!




Barnet:

Cirka 33 cm lång. Vikt runt 1 kg.
Dess ansikte har blivit lite rundare. Foten mäter 4 cm, lårbenet 5 cm och huvudets diameter är nu 7 cm. Skulle barnet födas i vecka 27 har det mer än 90% chans att överleva, det har allt som behövs för ett liv utanför livmodern. När du nu går in i den sista tredjedelen av din graviditet

återstår mognad och tillväxt. Barnet är fortfarande mycket magert då det inte har lagt på sig något underhudsfett ännu. Huden är röd, tunn och täckt med fosterfett. Ögonen och ögonlocken
är fullt utvecklade. Barnets hörsel har förfinats och det uppfattar mer nyanserat
röster, musik och plötsligt höga ljud.

Mamman:

Din sista trimester. Vid den här tiden i graviditeten känner många kvinnor av alla möjliga slags besvär. Ryggproblem är vanligt förekommande. Den allt tyngre magen gör att det blir svårare att hålla ryggen upprest. För att balansera sticker du antagligen ut hakan och svänger mer i korsryggen.
Det gör att du lätt blir trött, både i nacke och i korsrygg. Tänk på din hållning när
du står upp. Vila genom att ligga ner en stund varje dag och lägg gärna en kudde i svanken när du sitter. Har du ont i ryggen bör du vara försiktig med att lyfta, speciellt tyngre saker. Måste du ändå, så tänkt på att försiktigt böja dina knän och lyfta nära kroppen. Ömma ryggmuskler brukar må bra av lite försiktig massage. Kanske du kan be din partner?

Det är vanligt att gravida drabbas av klåda. Det kan vara hormonerna som påverkar huden eller kanske lider du av vätskebrist. I allvarliga fall kan klådan bero på förändringar i levern. Berätta för barnmorskan om din klåda så kan hon hjälpa dig med eventuell behandling.

Pappa/partner:

Det kan börja bli tungt för din partner nu. Hon kan känna sig både otymplig och oattraktiv. Tänk på att det kan vara viktigt för henne att få höra vad hon betyder för dig och vad fantastiskt det är att ni ska bli föräldrar.

Egna tankar:
Ja, jag mår fortfarande toppen! Sammandragningarna kommer ganska påtagligt och dom gör ondare. Det som är jobbigt nu är att magen är så spänd och hård, känns som jag lixom måste trycka ner allt? konstigt att förklara. Men det börjar närma sig, inte allt för lång tid kvar nu, helt obeskrivligt!♥

Mina tankar jag hade med Wilja i vecka 26+0:
Som sagt, ANFÅDD! allt jag kan säga. Såfort jag lägger mig ner så känns det som luften flyger ut ur mig. Och ONT... Hela vägen från svanken ner DÖDAR mig verkligen! gör så förbannat ont.
Ska till MVC och kolla om det är foglossning eller nått annat, nått fel är det ju. Eller om det är en nerv som sitter i kläm, svårt att säga.

Annars så är de bara bra! Sover jäkla dåligt, vaknar 5540 gånger per natt och KAN inte somna om inom 40 minuter. Så HEJ påsar under ögonen! :(

Postat av: Helena

Publicerad 2011-11-16 11:52:25

är det inte lite tidigt för sammandragningar? kan det inte vara växt värk för magen växer?

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Patricia

Den här bloggen startades i samband när jag väntade min första dotter Wilja. Att den skulle växa så snabbt hade jag inte en aning om!

Här skriver jag om hur det är att vara tvåbarnsmamma till två små flickor! Vår lilla familj är bosatta i Bålsta där vi köpte vår lägenhet i somras. Häng med i en blogg där inte livet alltid är på topp, och rosa fluff fluff. Förvänta dig starka texter och mycket personlighet! Jag hoppas ni kommer att stanna.


För kontakt, eller frågor kring samarbete:

[email protected]


Wilja Cornelia

Wilja Cornelia

Novalie Ofelia

Novalie Ofelia

Wilja Cornelia Lindh

Jag är en tjej på 19 år gammal. Jag och min sambo har precis fått ett förstahandskontrakt på en jätte fin lägenhet på Stora torget! :) Vi väntar vårat första barn som är beräknat tills den 19:e Mars 2010, och våran lycka är helt fullständig!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela