Publicerad 2012-03-19 12:35:06 i Novalie 0-3 månader,

Att ge flaska & ersättning!



Nappar, flaska & ersättning!

För mig så känns detta som en helt annan värld! När Wilja va liten så kämpade vi skiten ur oss med nappar, vi köpte runda, platta, knottriga, med latex, med silikon! testade alla nappar i hopp om att jag skulle sluta vara napp för Wilja. Men hon vägrade! spottade, de gick verkligen inte. Även likaså med flaska! gick aldrig att pumpa ut om man skulle göra nått en kväll, hon tog den verkligen inte! Hon va över året när hon började lära sig suga på flaskan. Vi började introducera vällingen i en sportflaska från början! Men nu dricker hon utan problem.

Men den här lilla tösabiten suger nu på vilken napp som helst! Dock inte vid vaket tillstånd eller när hon sover under nätter. Utan bara efter måltider då hon tror sig vara hungrig, så snuttar hon en stund. Ska inte bli ett nappbarn 24/7 inte.

SEN.
Har vi blivit ordinerade från läkaren att ge Novalie ersättning efter varje amning... ca 40-60ml, eftersom hon gått ned i vikt så måste vi se till att hon får i sig de som hon ska. Jag har så sjukt blandade känslor över detta med att ge ersättning när man KAN amma som ni säkert vet. Jag ammade Wilja för länge, det är jag medveten om. Men jag VILL amma Nova, för att det är de bästa helt enkelt. De gör förbannat ont i början, de första veckorna! Men står man då bara ut för barnets skull, så är de värt det.

Men efter allt som hänt så känner jag att efter en måltid så är det SLUT på mjölk! de finns ingenting mer, sen tar de en evighet innan de fylls på igen :( har en sån ångest över att de inte finns tillräckligt! hur kan de va så? ena barnet fanns de i ÖVERFLÖD! och nu knappt något? de finns! men bara precis på håret så hon blir mätt. Och hon glupsar i sig minst 40 ml efter varje måltid utan problem.
Ska se vad dom säger på BVC imorgon om vikten, om allt ser bra ut.
Kan det vara så att kroppen reagerar över att vi haft det rätt stressigt sista veckorna? att mjölken lixom hämmas?

Postat av: tina

Publicerad 2012-03-19 13:17:18

Stress kan nog absolut påverka.

Har du mjölkpump? Ju oftare du ammar eller "tömmer" mjölk desto mer tillverkas så det är bara amma eller pumpa så mycket som möjligt så ska det hålla igång!

Postat av: Jasa

Publicerad 2012-03-19 13:19:44

Det var så lite så :) Kom ihåg att du har mer än vad vissa sorgliga människor någonsin kommer ha! Kul att jag fick dig att le, jag mår bäst när jag lyckas göra andra glada och nu är dagens goda gärning gjord också. Kram på dig

Postat av: ENDENISE

Publicerad 2012-03-19 13:21:57

Självklart kan det vara så. Stress påverkar allt mer eller mindre. Men ofta produceras det mer ju mer man ammar. Ett litet tips är att pumpa för då kommer du gå upp i produktion. För dina boobis kanske har ställt in sig på midnre mat eftersom att Nova inte ätit lika mkt under dessa veckor, vad vet jag. Men pumpa pumpa, det brukar göra susen :) Lägg henne en extra gång vid tutten eller så.



Hoppas du får ordning på amningen och att det känns rätt i hjärtat snart ♥ kom ihåg, alla barn är olika och gillar olika :) Kramis ♥ ♥

Postat av: Nikita - mamma till Albin&Meja

Publicerad 2012-03-19 13:44:59

Jo stress kan påverka amningen negativt tyvärr :( å ni har ju utstått en del trist de senaste veckorna!

Amma å pumpa så kan du få igång mjölk produktionen igen!!

Postat av: Helen-mamma till Lea och Ellie

Publicerad 2012-03-19 14:04:02

Hade precis som du jättemycket mjölk med första. Hade konstanta hårda bomber och fick ont när hon inte ammat på ett par timmar pga för mycket mjölk. Nätterna var fruktansvärda. Nu med andra så har jag bara precis så att de räcker och inget mer. Tar lång tid innan de fylls på här med men hittills har de räckt utan tillägg (blir tio veckor) men oroar mig hela tiden att hon inte ska gå upp ordentligt då vi oxå hade en jobbig och stressig start med lågt blodsocker och sedan gulsot så vi blev inlagd på nytt efter vi hade blivit utskriven. Jag tror liksom du att de oxå är stressen, sömnbrist och att man har så fullt upp hela dagarna med storasyster att kroppen aldrig hinner fylla på. Även min snabba viktnedgång och att jag inte småäter som med första tror jag kan göra sitt. Drick massor med vatten och alkoholfri öl och svagdricka kan hjälpa till. :) kram

Postat av: Nathalie , mamma till Noomie

Publicerad 2012-03-19 14:26:18

Hej , härligt att se att hon mår bättre lilla skruttan! Jag födde min lilla prinsessa tre veckor innan dej och har vart lite i samma situation.. Jag vill så gärna amma och är lite skeptiskt till ersättning, vill helst inte ge det , men nu efter våran sjukhusvistelse så sa läkarna samma , att de måste ges efter ...och mina bröst kändes som påsar, det va precis så det fanns för en måltid. Nu har det gått ett tag och de har blivit bättre faktisk. Så känn dig inte ledsen och frustrerad, lovar dej att de har med allt som vart att göra <3

Postat av: katinka, mamma till Elias och Nora

Publicerad 2012-03-19 14:48:29

Jag fick ju också ge Nora ersättning direkt efter att hon föddes då min mjölk in räckte, ja eller hon orkade inte suga i sig. Det gjorde i sin tur produktionen inte höll igång lite bra som med Elias där jag också hade fullt med mjölk jämt. Efter en månad med ersättning så började jag att bara amma nu så har mjölken börjat komma igång bättre men det är fortfarande "tommare" i brösten än med Elias.



Håll ut och försöka att vila mkt :) Det handlar säkert bara om en kortare period med ersättningen!



Kram på er

Postat av: Johanna

Publicerad 2012-03-19 14:49:47

Det behöver du inte tacka för! Du förtjänar varenda kommentar. Är så glad att jag får följa dig och din fina familj! Stora kramar från oss!

Postat av: Amanda

Publicerad 2012-03-19 14:53:24

http://amningsbloggen.blogspot.se/2010/06/sa-ager-du-din-mjolkbildning.html



Amningsbloggen har en massa bra information hur man ökar mjölkproduktionen.

Postat av: Trixie

Publicerad 2012-03-19 15:14:27

Varför känner du att du ammade Wilja för länge?

Kram!

Postat av: madde

Publicerad 2012-03-19 15:37:45

Säkerligen stressen som gör det lite! Bara låt henne suga så mkt som möjligt vid brösten även när det bara kommer lite så kommer det nog igång igen med mjölkverksamheten=)

Postat av: nathalie - medinas mamma

Publicerad 2012-03-19 15:49:47

testa att pumpa i massor.

Postat av: Matilda

Publicerad 2012-03-19 16:04:31

Jag antar att du redan äter bra och regelbundet. För slarv med kosten kan ju påverka mjölkproduktionen. Men stress kan säkert också vara en bidragande faktor. Kämpa på så ska du se att det rinner till!

Postat av: Sanna - Mamma till Embla

Publicerad 2012-03-19 16:18:54

För mig var "miljön" för stressig och jag mådde allt annat än bra och mjölken försvann direkt typ :/

Postat av: jenny mamma till nellie

Publicerad 2012-03-19 16:33:57

Jag vet hur det känns att inte ha tillräckligt med mat till sitt barn. Men såg det som tur att det finns kompliment att ge.

Postat av: beatrice - mamma till William

Publicerad 2012-03-19 16:35:14

Jag hade en otroligt stressig period precis innan jul då min son var 6 veckor ungefär. Jag ammade honom jämnt tyckte jag och han blev aldrig nöjd ändå. Det gjorde mig fruktansvärt stressad ovanpå all annan stress som jag kände. Detta gjorde att min mjölk sinade, det kan hända ganska lätt. Har hänt flera som jag känner.



Jag skulle själv vilja amma helt, men ersättning var det bästa för oss, både mig och William.

Nu är jag glad och inte stressad och han är glad, nöjd och får så mycket mat han behöver :)



Hoppas ni hittar något som funkar för er, vare sig det är amning eller ersättning. Stor kram och så skönt att se att Nova håller på att repa sig! <3

Postat av: Carolin

Publicerad 2012-03-19 16:49:09

Intressant inlägg... ammning =) Amma och att inte amma... =)

Jag ammade min son tills han var 8 månader,idag är han 10 månader. Jag hade sjukt mycket mjölk och var tvungen att ha en behållare som samlade upp all mjölk från andra bröstet...ja du förstår säkert,men jag har hört att man oftast får mindre mjölk andra gången. Det är säkert inviduellt men säkert ligger det lite i det också. Sen tror jag att du inte ska försöka tänka på att du har lite mjölk för kroppen tillverkar efter hur hon äter och det kan påverkas om du tänker förmycket och oroar dig.

Hoppas att det löser sig men det är väl inte hela värden om du både ammar och ger ersättning,det blir nog bra i slutändan,bara Nova mår bra! Ja och självklart är det viktigt att du också gör det för att dina barn ska må så bra som möjligt.

Hoppas det löser sig till det bästa!

Kram till dig!!

Postat av: Linnea mamma till Nova-Lie

Publicerad 2012-03-19 17:39:09

Har du inte testat att pumpa ibland? så att de kommer igång igen? stress påverkar ju mjölken och det är ju inte så konstigt att du har varit lite stressad. Sen finns de ju gamla "huskurer" som sägs hjälpa för att få igång det igen typ som att dricka en öl lätt eller vad man nu känner för :) Jag har inte själv testat det men min mamma sa att dom erbjöd henne en lättöl för att få igång mjölken på bb så det skulle ju kunna stämma :)

Postat av: Michelle - Mamma till Leon <3

Publicerad 2012-03-19 18:06:52

Känner igen de där med att man känner sig kass. eon blir inte nöjd, har inte så mycket mjölk så de räcker till honom så han får ersättning också de gånger jag ammar. Ibland bara ersättning då de inte finns mer än någon droppe.



Inget funkar, amma oftare, pumpa ja du förstår. Tycker de är så mysigt att amma så hatar inte räcka till!



KRAM <3

Postat av: Jennifer

Publicerad 2012-03-19 18:08:46

Jag tror absolut att din stress påverkar mjölken. Jag hade personligen väldigt lite mjölk och ville jättegärna amma våran Novalie och försökte med allt och blev stressad och mådde dåligt. Ju mer stressad och ångest jag hade desto mindre mjölk kom det. Det viktiga är ju att er Novalie går upp, men som du säger så står man såklart ut för barnets skull. Kanske testa amningste med fänkål-kummin-anis för att öka produktionen? (Vet inte om det funkar på alla däremot?) Hörde av en mammavän (som fått infon av läkaren på hennes bvc) att barnets behov av bröstmjölk inte är mer än en iskubs volym för att barnet ska få i sig all nödvändig näring som bröstmjölken erhåller... Om det kan vara någon tröst ...

Postat av: Carro

Publicerad 2012-03-19 19:17:28

Mjölkproduktionen kan hämmas av allt stress. Men amma OFTA, OFTA, OFTA och pumpa emellan. Då jävlar ska det nog komma igång ordentligt igen ska du se ;)

Postat av: Jennifer

Publicerad 2012-03-19 20:19:04

Hejsan!

Jag har läst din blogg ett tag nu och jag måste säga att jag beundrar dig! Med alla motgångar som varit hoppas jag verkligen på lite medgångar för dig och din lilla familj! Jo tänkte tipsa om Weleda amningste. När jag har kännt att det börjar kännas lite tomt så har jag druckit två koppar om dagen i en vecka(ungefär) och då kommer det tillbaka och blir nästan lite till överflöd. Jag kan ju bara tala från min erfarenhet men jag tycker det hjälper.

Kram!



Jennifer

Postat av: Kattis

Publicerad 2012-03-19 21:12:34

Att man inte har så mycket mjölk kan ju ha att göra med stress och oro och såna känslor... jag kommer ihåg när jag hade ett par dagar, när jag fortfarande ammade min son så jag var stressad och mjölken försvann helt men kom tillbaka efter mycket amnings te, värme och massage av boobsen ;). det visste du väl säkert redan :) men i alla fall. man måste ju komma ihåg att ta hand om sig själv och må bra.

Gillar din blogg förresten, har följt den sen start :)

Postat av: Anonym

Publicerad 2012-03-19 21:24:58

Min mamma säger alltid att man får "ett barn av varje". Så är den första lite lättare blir andra lite svårare ;) Men det där med amningen kan jag koppla till själv. Trodde i början att jag var fysiskt svag efter förlossningen men visade sig vara panikångest. Hyperstressad fast jag kände mig lugn. Mjölken dög en liten stund men sedan sa det bara...stopp! och pumpa/amma oftare hjälpte inte. barnmorskan sa att mjölken hämmas när mamman inte mår bra/är stressad. detta är för barnets "egna bästa" på något sätt. Men kör så länge det går! Det är verkligen så underbar känsla att amma sitt barn! <3 hoppas novalie mår bättre :)

Postat av: 25 år och tvåbarnsmamma

Publicerad 2012-03-19 21:59:05

samma hände mig.. hade hur mkt mjölk som helst med första barnet och andra räckte det bara 3 mån.men då pumpade jag från start då hon kom 3 mån förtidigt. men ja, stress kan påverka produktionen av mjölken. men ersättning är bra mat det också!! att känna skuld för man inte har nog med mat till sitt barn är hemskt.. men det blir bra vilket som, ersättning eller bröstmjölk! lycka till! du har en fin blogg och en fin familj! :)

Postat av: V

Publicerad 2012-03-19 22:12:40

stress och psykiska påfrestningar förstör amningen(mjölkproduktionen) tyvärr.. erfaren av det själv från att ha haft överflöd första veckorna. Håller tummarna för en vändning för dig/er.

Postat av: Moa - Mamma till Ella ♡

Publicerad 2012-03-20 07:22:26

min tjej tar inte heller flaskan, är hopplöst.. hon kan inte dricka välling, vill bara ha min tutte, men nu fick jag hoppet tillbaka när jag läser det här, hon kanske tar flaskan en vacker dag trots allt :)

Postat av: Emma

Publicerad 2012-03-20 20:33:10

Den där känslan att inte ha tillräckligt med mat är såå hemsk!! Men det är tur idag att det finns ersättning att stöda till med när det inte räcker till.

Ja har mycket mindre mjölk nu med nummer två än med den första. Man har liite mer att tänka på som tvåbarnsmamma..

Jag tror absolut att stressen som ni har varit utsatta för den senaste tiden har mycket med mjölkproduktionen att göra. Ser att du redan fått massa tips om att få upp den igen så det tänker jag inte skriva!! :)



Kramar!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Patricia

Den här bloggen startades i samband när jag väntade min första dotter Wilja. Att den skulle växa så snabbt hade jag inte en aning om!

Här skriver jag om hur det är att vara tvåbarnsmamma till två små flickor! Vår lilla familj är bosatta i Bålsta där vi köpte vår lägenhet i somras. Häng med i en blogg där inte livet alltid är på topp, och rosa fluff fluff. Förvänta dig starka texter och mycket personlighet! Jag hoppas ni kommer att stanna.


För kontakt, eller frågor kring samarbete:

[email protected]


Wilja Cornelia

Wilja Cornelia

Novalie Ofelia

Novalie Ofelia

Wilja Cornelia Lindh

Jag är en tjej på 19 år gammal. Jag och min sambo har precis fått ett förstahandskontrakt på en jätte fin lägenhet på Stora torget! :) Vi väntar vårat första barn som är beräknat tills den 19:e Mars 2010, och våran lycka är helt fullständig!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela