Publicerad 2010-02-26 18:21:25 i Gravid med Wilja <3,

Graviditet vecka 38, 37+0.





 

Bebis:

Nu är bebisen ungefär 50 cm från topp till tå och väger omkring 3.1 kilo. Den växer fortfarande även om den egentligen redan är redo att födas.

De senaste veckorna har bebisen samlat på sig avfall i mage och tarmar. Detta avfall kallas för beck och är grön-svart, och består av hudceller, lanugohår och annat material som bebisen svalt. Detta är den första avföring som bebisen kommer ge ifrån sig efter förlossningen. Ibland händer det att bebisen släpper becket ifrån sig redan i magen och kommer då ut delvis täckt av grön-svarta restprodukter. Särskilda åtgärder vidtas av vårdpersonalen om detta skulle vara fallet.

Om det är en pojke så skall hans testiklar vandrat ned i pungen vid det här laget och när den föds bör båda vara på plats. Hos omkring 1% av alla pojkar som föds har ännu inte testiklarna vandrat ner. Eftersom detta kan orsaka infertilitet och öka risken för testikelcancer så undersöker barnmorskan pojken efter förlossningen.

Bebisens huvud är mjukt och formbart på grund av de s.k. fontanellerna som kan liknas vid rörliga plattor, som ännu inte är sammanvuxna. Dessa är till för att huvudet skall kunna deformeras något för att enklare kunna passera ut genom födelsekanalen. Detta är normal och inte farligt för bebisen, men kan göra att huvudet ser lite underligt ut direkt efter förlossningen, men det återgår snart till normal form.

Ögonen saknar ännu tårkanaler, vilka utvecklas först några veckor efter förlossningen.

Du:

Innan dina förlossningsvärkar börjar kan det hända att du upplever förvärkar, vilka inte skall förväxlas med Braxton-Hicks-värkar. Dessa förvärkar hjälper till att utvidga livmoderhalsen och förbereder vattenavgången. De kan försvinna om du ställer dig upp och går omkring en smula. Övre delen av din livmoder är nu 16.5 – 18 cm ovanför naveln. Du kanske känner dig stor tung och otymplig, men håll ut. Målet är inte långt borta.Bebisen kan födas vilken dag som helst nu. Bara 5% av alla barn föds på sitt beräknade förlossningsdatum.


Egna tankar:

Det är så läskigt, att hon faktiskt är FÄRDIG nu!
Hon kan komma när som helst, om två veckor.. om 4 veckor, imorgon? ja! herregud, oavsett NÄR så är det lixom inte lång tid kvar. Och ACK vad ont det gör när jag går nu! känns som jag blivit våldtagen med ett baseballträd mellan bena! "/ Men bara att röra på sig in i det sista. Nu ska vi fixa klart allt här hemma åt dig också älskling! Mamma och Pappa har trott att vi har aaaall tid i världen för det, BOM så kommer du vara här! Men vi längtar så.

Vi älskar dig redan vårat hjärta! över allt och annat.

Postat av: Amanda 17, mamma till världens vackraste Jolene.

Publicerad 2010-02-27 09:48:30

Nu kan hon ploppa ut tkr jag :)

Jag fick min dotter i v38 och även jag fick prematura värkar som stoppades i v33. Men i vecka 37 så slutade jag va säng liggande mm för då va hon ju klar och 4 dagar senare kom hon :D

Postat av: Caroline

Publicerad 2010-02-28 02:09:01

nä nu saknar vi dig igen! :D

Kommentera inlägget här
Publiceras ej
Min profilbild

Patricia

Den här bloggen startades i samband när jag väntade min första dotter Wilja. Att den skulle växa så snabbt hade jag inte en aning om!

Här skriver jag om hur det är att vara tvåbarnsmamma till två små flickor! Vår lilla familj är bosatta i Bålsta där vi köpte vår lägenhet i somras. Häng med i en blogg där inte livet alltid är på topp, och rosa fluff fluff. Förvänta dig starka texter och mycket personlighet! Jag hoppas ni kommer att stanna.


För kontakt, eller frågor kring samarbete:

[email protected]


Wilja Cornelia

Wilja Cornelia

Novalie Ofelia

Novalie Ofelia

Wilja Cornelia Lindh

Jag är en tjej på 19 år gammal. Jag och min sambo har precis fått ett förstahandskontrakt på en jätte fin lägenhet på Stora torget! :) Vi väntar vårat första barn som är beräknat tills den 19:e Mars 2010, och våran lycka är helt fullständig!

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela